Mitä peräpukamat ovat?

Tam. 10, 2010. Vaivasta kärsivät niin miehet kuin naisetkin. Alle 50-vuotiaasta väestöstä n. 50-75 prosentin on arvioitu kärsivän peräpukamista. Peräpukamat ovat peräaukon alueella sijaitsevia suonikohjuja muistuttavia suurikokoisia verisuonia. Peräpukamat voivat sijaita joko peräaukon sisäpuolella (sisäiset peräpukamat) tai sitä ympäröivällä alueella (ulkoiset peräpukamat):

Sisäiset peräpukamat

Muodostuvat peräsuolen sisään, peräaukon läheisyyteen. Yleisin oire on verenvuoto ulostamisen aikana. Pukamakudos saattaa pullistua ulos eli prolaboitua, mikä aiheuttaa epämiellyttävän tunteen peräaukolle ja joskus kipuja. Limakalvoärsytys saattaa esiintyä limansekaisena tuhrimisena, joka puolestaan saa aikaan ihoärsytystä, kirvelyä ja kutinaa.

Sisäiset peräpukamat jaetaan neljään vaikeustasoon:

Ulkoiset peräpukamat

Ovat helposti diagnosoitavissa, sillä ulkoinen pukamakudos on tunnettavissa peräaukon alueella. Melko yleinen ongelma on perianaalinen hematooma eli verenpurkauma. Se aiheuttaa kivuliaan, pallomaisen kovettuman peräaukon suulle. Se on usein sinertävä ja sen pinta voi haavautua aiheuttaen verenvuotoa. Aiheuttavat ulostettaessa verenvuotoa, joka voi tulla tippumalla tai vain viiruna wc-paperiin.

Peräpukamat voivat pysyä oireettomina pitkän aikaa, mutta aiheuttavat tulehtuessaan kipua, kutinaa, kirvelyä ja epämiellyttäviä tuntemuksia. Erityisesti alkoholin tai mausteisten ruokien nauttimisen jälkeen saattaa esiintyä verenvuotoa ja vähitellen pahenevia oireita.


Ansaltse tervetullaslahjaksl 5€ Tilaa uutiskirjeemme ja nauti 5€ alennuksesta sekä monista muista tarjouksista.