Kuinka peräpukamien syntyminen voidaan ennaltaehkäistä?

Hel. 1, 2010. Peräpukamat ovat – ehkä vastoin yleisesti luultua – hyvin yleinen vaiva, josta kärsii lähes puolet keski-ikäisestä väestöstä. Elintavoilla on suuri merkitys peräpukamien synnyn ennaltaehkäisemisessä. Seuraavassa osiossa kerromme hyödyllisistä tavoista välttää tämän kiusallisen ja kivuliaan vaivan uusiutuminen.

Keinoja peräpukamien ennaltaehkäisyyn

Terveellisellä ruokavaliolla on oleellinen merkitys peräpukamien synnyn ennaltaehkäisemisessä tai oireiden pahentumisen estämisessä. Epäterveellinen ruokavalio on yksi yleisimmistä peräpukamien taustalta löytyvistä syistä, ja pahentaa usein kivuliasta vaivaa entisestään. Myös säännöllisellä liikunnalla voidaan oleellisesti vähentää peräpukamien uusiutumisriskiä.

Kuitupitoinen ruokavalio

Kuitupitoinen ruokavalio

Kuitupitoisen ruokavalion tarkoitus on ennaltaehkäistä ummetusta, joka puolestaan johtaa helposti peräpukamien syntyyn. Ummetuksesta johtuen uloste on usein niin kovaa, että se rikkoo ja ärsyttää peräsuolen seinämiä. Toisaalta ummetuksesta kärsivien täytyy usein ponnistella ulostamisen yhteydessä, joka myös osaltaan vaikuttaa peräpukamien syntyyn.

Ravintokuitu säilyy lähes koskemattomana ruoansulatuskanavan läpi, ja helpottaa siten ulosteen kulkua peräsuolesta ulos. Ravintokuitu sisältää myös vettä, joka kasvattaa ulosteen määrää, sekä lisää sen painoa ja pehmeyttä. Kuitupitoisen ravinnon ansiosta ulostamisen yhteydessä vaaditaan vähemmän ponnistelua.

Myös nesteiden ja vitamiinien nauttimisen lisääminen pehmentää ulosteen koostumusta. Erityisesti tulisi kiinnittää huomiota A-, B-, B6- ja C-vitamiinien riittävään saantiin, jotka vahvistavat peräsuolen seinämiä.

Seuraavassa on listattu terveellisen ja monipuolisen ruokavalion kannalta suositeltavia ja vältettäviä ruoka-aineita:

Suositeltavia ruoka-aineita

 • Vähintään kaksi litraa nestettä päivässä.
 • Viljatuotteet:riisi, maissi, kaura, vehnä, kokojyväleipä, jne.
 • Palkokasvit:linssi, herne, pavut, kikherneet, soijapavut, jne.
 • Hedelmät:omena, viikuna, mansikka, banaani, päärynä, appelsiini, jne.
 • Kasvikset:porkkana, pinaatti, jne.
 • Juurekset:peruna, jne.
Suositeltavia

Vältettäviä ruoka-aineita

 • Muut kuin kokojyvätuotteet:vehnäjauho, leivonnaiset, keksit, valkoinen riisi, vaalea leipä, jne.
 • Sokeria sisältävät tuotteet.
 • Hyvin mausteiset ruoat.
 • Hyvin suolaiset ruoka-aineet, kuten oliivit, sardiinit, anjovikset, jne.
 • Kahvi, alkoholijuomat ja tupakka.
Suositeltavia

Liikunta

Liikunta

Peräpukamien ehkäisemiseksi on hyvin suositeltavaa harrastaa riittävästi liikuntaa. Fyysinen ponnistelu ehkäisee ummetusta ja veren pakkautumista jalkoihin. Kävely ja uinti on suositeltavimmat liikuntalajit.

Liikunta on myös hyvä tapa pitää paino kurissa. Ylipainon syytä on liiallisen paineen kerääntyminen alaruumiseen, jonka seurauksena peräpukamia syntyy.

Liiallista fyysistä ponnistelua tulisi kuitenkin välttää. Esimerkiksi painavien esineiden nostelu, pyöräily ja ratsastus keräävät painetta peräaukkoon. Myös istuminen ja seisominen pitkään paikallaan voivat olla vahingollisia.

Muuta

- Peräaukon alueen raapimista tulisi välttää sen mahdollisesti aiheuttamien haavaumien välttämiseksi.

- Kaikenlaisten esineiden työntämistä peräsuoleen tulisi välttää niiden peräsuolen seinämiin mahdollisesti aiheuttamien vaurioiden vuoksi.

- Ulostetta ei tulisi milloinkaan pidätellä.

- Olisi hyvä pyrkiä ulostamaan aina samaan aikaan ja välttää liiallista ponnistelua.

- Erittäin kovia tai pehmeitä istuimia olisi syytä välttää.

- Stressiä ja hermostuneisuutta tulisi välttää.

- Paras tapa harjoituttaa suolistoa on kyykkyasento, jolloin vatsalaukun seinämä ei ole vaarassa vaurioitua.

- Tupakointia tulisi välttää.

Peräpukamien aiheuttamaa kipua ja turvotusta voidaan lievittää monin tavoin. Terveellinen ruokavalio, riittävä peräaukon alueen hygienia ja säännöllinen liikunta ovat näistä tärkeimmät.


Ansaltse tervetullaslahjaksl 5€ Tilaa uutiskirjeemme ja nauti 5€ alennuksesta sekä monista muista tarjouksista.